Hyperitt – Sormbrua

Hyperitt
Ved Sormbrua, ved grensen mellom Våler og Elverum kommune ligger det et tidligere brudd av Hyperitt som en del av området rundt Flisa, «Hyperitt i Solør», eller mer klinisk kalt Provins 425 – 605 av Norges Geologiske Undersøkelse. Bruddet ligger lett tilgjengelig inn en skogsvei som tar av østover rett før Riksvei 2 går over en liten elv ved Sormbrua. Som naturstein har det for hyperitten i området vært viktig at den er så svart som mulig, da den har blitt solgt som «svart granitt».

Hyperitt er en magmatisk dypbergart bestående av mineralene ortopyroksen, plagioklas, olivin og clinopyroksen. Forholdet ortopyroksen/clinopyroksen avgjør om den er en gabbro eller noritt, overvekt av ortopyroksen tilsier gabbro, og noritt hvis det er mest clinopyroksen. Hyperittene ligger i det østnorske grunnfjellsområde som er av proterozoisk alder. Bergartene her er sure folierte dypbergarter, alt vesentlig granitter og gneiser av forskjellige typer. Det er den svarte fargen som har gjort bergarten attraktiv som blokkstein, her til lands er det vanskelig å finne svart stein andre steder enn i Solør. Det er en viss variasjon i kornighet og farge, – den er ganske finkornet noen steder, mens den andre steder er middels- til grovkornet. Fargen er heller ikke like svart overalt, og det finnes områder hvor den har hvite striper som gjør den uaktuell som blokkstein.

Se også hyperitten fra Suppertjern på Finnskogen.

solor

MER:
NGU: Provins 425-605
SNL: Hyperitt

pn-0126-hyperitt-sormbrua

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s