Serpentinitt – Sparbu

Serpentinitt
Serpentinitt er en omdanningsbergart som ofte er grønn med en marmorert struktur og fremstår breksjert, så også forekomsten på Sparbu. Hovedbestanddelen er varianter av serpentinmineraler, krysotil og antigoritt. I tillegg løper ett nettverk av hvite magnesittårer igjennom Serpentinitten. Handelsnavnene som har vært benyttet er Mørk Lilleberg eller Solberg Mørk.

Forekomsten ligger i Slipesteinberget, som er en av tre kupper (mindre fjell som hever seg bratt opp fra terrenget omkring) i området – sammen med Bakaunberget og Smolberget. Uttak fra Slipesteinberget hadde oppstart i 1965. Selve forekomsten ligger som en isolert serpentinitt-klump i et skiferområde.

Bergarten er dannet ved omvandling av en olivinintrusjon. Ved omvandling av olivin til serpentin dannes det magnesitt og enkelte andre mineraler. Denne omvandlingen medfører en volumøkning på opptil 20%. Ekspansjonen fører til en breksjering av bergarten, særlig i grensesonen mot omgivende bergart. I kontakten med skiferen har det blitt dannet talk og kleber, noe som også har vært utnyttet. Klebersteinen vesentlig lenger enn serpentinitten – og ble utnyttet allerede i vikingtiden. I tillegg ble det tatt ut talkum i en egen gruve i området (Nygruva).

slipsteinberget
Kilde: Bergvesenet

MER:
NGU: Serpentinitt
NGU: Forekomstområde 1702 – 602
NGU: Talk-serpentinforekomster i Sparbu, Nrod-Trøndelag
NGU: Naturstein i Nord-Trøndelag – Rapport 94.053
NGU: Bergvesenet – BV261 Befaringsrapport
Bergvesenet: Rapport 5481

PN.0100 Serpentinitt, Sparbu

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s