Lyngdal hornblende granitt – Aunevik

Lyngdal hornblende granitt
Lyngdal hornblende granitt er en Farsunditt.  Farsunditt er en type granitt som dominerer området fra Farsund og nordover i heilandskapet. Den består av kvarts, feltspat og glimmer og i tillegg kjennetegnes den ved å inneholde pyroksen. Granitten ble gitt navnet farsunditt av professor C. F. Kolderup i 1897. Farsunditt er fylkesstein i Vest-Agder, og foruten Lyngdal hornblende granitten regnes også Kleivan granitt og Farsund charnokitt inn under denne betegnelsen.

Farsundittene oppstod som en del av det yngre, svekonorvegiske grunnfjellskjold i Sør-Norge. Dette ble dannet for rundt enn en milliard år siden (mellom 1050 og 900 millioner år siden) som ett resultat av at de to kontinentene Amazonia og Baltika kolliderte og dannet superkontinentet Rodinia. Under kollisjonene trengte smeltet granitt opp fra jordens indre og dannet fjellkjeder som siden er tært ned igjen.

Lyngdal hornblende granitt ble først beskrevet av Keilhau (1840) og det første geologiske kart over sydlige Norge, av Kjerulf & Dahll (1858-1865), inkluderer både Lyngdal hornblende granitt og Farsund charnokitt som separate plutoner, mens Kleivan granitten ble først sett som egen bergart av Falkum (mfl) i 1979.  Både mineralogisk og geokjemisk er Lyngdal hornblende granitt forskjellig fra Farsund charnokitten og Kleivan granitten. Lyngdal magmaen trengte også inn i det eksisterende, metamorfe komplekset annerledes enn de andre to (Falkum, 1998).
lyngdalhornblende

MER:
UiO: Fylkesstein
Wikipedia: Svekonorvegiske grunnfjellsskjold
Wilson & Annis: Granitkomplekset ved Farsund
Falkum (1998): NGU-bulletin 434
Falkum & Petersen: A three-fold division of the ‘Farsundite’…
Falkum mfl.(1979): The intrusive granites of the Farsund area
Rogaland Magmapark

pn-0012_lyngdal-hornblendegranitt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s