Kvartsitt – Seljord

Seljordskvartsitt
«… jeg innfører derfor et nytt navn Seljordkvartsitten for denne», skrev C. Bugge i 1931 da han i sine undersøkelser fant at denne kvartsitten måtte være yngre enn det som tidligere ble kalt Telemarkskvartsitt, og måtte skilles fra denne. Seljordskvartsitten er ca. 1200-1450 millioner år gammel. I dag deles området inn i Seljord-, Rjukan-, Heddal- og Bandakgruppen (Dons og Jorde, 1978 & Dahlgren, 1993).

Kvartsitt er en hard metamorf bergart med opprinnelse i sandstein. Sandstein konverteres til kvartsitt gjennom påvirkning av temperatur og trykk, vanligvis relatert til tektonisk kompresjon i forbindelse med fjellkjedefolding. Kvartsitt er derfor også mye hardere enn sandstein. Ren kvartsitt er vanligvis hvit til grå, men kvartsitter kan ofte opptre i ulike sjatteringer av rosa og rødt på grunn av varierende innhold av jernoksid. Andre farger (gul og oransje) kan opptre på grunn av forurensninger fra andre mineraler. Kvartsitt er en vanlig bergart i Norge. Den forvitrer langsomt og står gjerne frem som kupper eller åsrygger i landskapet, som Telemarks egen Gaustadtoppen.

Seljordkvartsitt

MER:
NGU: Kvartsitt
NGU: Seljordsgruppen
NGU: Berggrunnsgeologisk kart
NGU: C. Bugge (1931)
NAGS: Sentral-Telemarks geologi (Dahlgren)
SNL: Kvartsitt

pn-0102-kvartsitt-seljord

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s