Bolsøya gneis – Bolsøya

Bolsøy gneis
Bergarten på Bolsøya består av en krystalinsk gneis som ligger med stor regelmessighet og som derfor siden ca. 1900 har vært brudt til bygnings- og gatestein (Molde Sparebanks hus i Molde) og det er levert betydelige mengder til bla Trondheim, Aalesund og Molde.

Bolsøy gneisen går kun i diverse gråtoner. Den rødbrungrå varianten som også kommer fra Bolsøya kalles Sandvik gneis. Når navnet Bolsøy gneis brukes, er det med andre ord den i gråtoner. Fikk denne infoen fra en av de gamle driverne av bruddet. Det er den rødbrungrå gneisen som er mye brukt i Molde.

Gneis
Gneis er den aller vanligste bergarten eller bergartsgruppen i Norge, og mange nordmenn vil kjenne denne grå, tilsynelatende litt kjedelige steinen fra svaberg og fjellknauser. Det finnes mange typer gneis, og de har ulike navn, avhengig av sammensetningen til den opprinnelige bergarten. Mange har fått navn etter karakteristiske mineraler (biotittgneis, granatgneis, staurolittgneis), mens andre har navn etter strukturen (båndgneis, øyegneis, åregneis). I tillegg vil de kunne få handelsnavn som viser hvor gneisen er tatt ut – eller litt mer selgende navn som Barents Red eller Gneis Royal.

Gneis er en metamorf bergart, det vil si at den er omdannet fra en annen eller flere bergarter, etter å ha vært utsatt for stort trykk og varme. Gneis inneholder derfor de samme mineralene som de bergartene den er dannet av.

MER:
NGU: Forekomstområde 1502 – 504
NGU: Gneis
Geo365: Gneis
Lokalhistorie: Bolsøyboka
UiO: Fylkesstein Møre og Romsdal
SNL: Gneis
Wikipedia: Gneis

pn-0034_bolsoygneis

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s