Amazonitt – Tørdal

Amazonitt
Amazonitt er en grønn varietet av kalifeltspat kalt mikroklin (KAlSi3O8). Grønnfargen kommer av små mengder bly (Pb) eller vann i mikroklin strukturen. Den opptrer i pegmatittganger som er dannet ved relativt lav temperatur. Mikroklin dannes gjennom langsomt nedkjøling av magma, slik at det dannes større krystaller eller masser.  I Norge særlig kjent fra Evje, Tørdal og Sørfold. Anvendes av og til som smykkesten og har en hardhet på 6,0-6,5 på Mohs skala.

Typisk for mikroklin-feltspat er en mønster av hvite striper, tynne lameller av natrium-rik albitt som har skillet seg ut fra selve mikroklin, som er en relativ ren kalium-feltspat. Den type sammenvekst av abitt og mikroklin blir kalt «pertitisering», og selve striper heter «pertitisske striper».

Amazonitt er oppkalt etter elven Amazonas-elven som flyter gjennom Brasil. Det ble antatt at amazonitt ble funnet der for lenge siden, men mineraloger hevder at ingen grønne forekomster av feltspat finnes i Brasil-Amazonas. Uansett, i 1847 ga Johann Friedrich August Breithaupt mineralet sitt navn etter ett uspesifisert sted nær elven. Og siden navn er tema, Tørdal, hvor denne Amazonitten kommer i fra, har sin opprinnelse fra tyri og betyr således «Furudalen».

MER:
NGU: Forekomstområde 817 – 302
SNL: Amazonitt
UiO: Amazonitt
NGU: Mineraler

PN.0083 Amazonitt

En kommentar om “Amazonitt – Tørdal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s